БГНЕС Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те

...
БГНЕС
Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те
Коментари Харесай

Професор: От македонците се иска само да признаят историческите си корени

 БГНЕС " Имаме контракт с Република Северна Македония от 2017-а година, само че те не го съблюдават, а се пробват да го заобиколят с всякакви проекти ". Това съобщи пред БНР проф. Кирил Топалов, член на Междуведомствената комисия сред България и Северна Македония за изясняване на историческите разногласия сред двете страни. Коментарът му беше във връзка на оповестения от премиера на РСМ Зоран Заев екшън проект за събаряне на напрежението с България.

Професорът беше безапелационен, че страната ни постоянно е гледала на Северна Македония като на кръвни родственици, а " те гледат на нас със свирепа неприязън ".

" България признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, само че въпросът е, че те фалшифицират историята ", уточни Кирил Топалов.

По думите му, ако македонците желаят да приказват с българите потребно и свястно, би трябвало първо да преоценят погрешния си мироглед към историята си:

" Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да одобри, че прадядовците и дядовците им са били небългари и са говорили небългарски език. Това е неуместно! От тях се желае единствено най-малкото нещо - да признаят историческите си корени, оттова нататък пътят им е отворен за на всички места ". 

Той акцентира, че непризнаването на историческите корени дава база за злокобна антибългарска агитация в Република Северна Македония, която назовава българите фашисти, татари и така нататък

Проф. Кирил Топалов предвижда, че която и партия да завоюва изборите през април, курсът на България по отношение на РСМ няма да бъде изменен:

" Македонците да не се надяват доста на това, че след изборите или различен, който завоюва, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достолепие никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие би трябвало да го знаят ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР